Portal Galeria zdjęć



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: CropKeeper
2009-04-30, 20:53
AMATORSKA UPRAWA - BOCZNIAK MIKOłAJKOWY
Autor Wiadomość
CropKeeper 
Założyciel forum


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 1660
Wysłany: 2007-02-05, 23:29   AMATORSKA UPRAWA - BOCZNIAK MIKOłAJKOWY

AMATORSKA UPRAWA - PLEUROTUS ERYNGII


(Boczniak eryngii, Boczniak mikołajkowy, Boczniak królewski)




Konsultacje: Dr hab. Marek Siwulski



Pleurotus eryngi – boczniak eryngii jest często nazywany królewskim ze względu na smaczne i okazałe owocniki o silnym aromacie i niepowtarzalnym smaku .W warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Afryce północnej i Azji centralnej .Tworzy owocniki na ziemi wyrastając na korzeniach spalonych lub uschłych drzew liściastych , Występuje także jako pasożyt fakultatywny’ na zamierających roślinach mikołajka polnego .

Dr hab. Marek Siwulski

Cechy :

wysoka wydajność

owocniki wysokiej jakości

pochodzenie-obszar śródziemnomorski

kapelusz szaro-brązowy często guzełkowaty, o średnicy 3-12cm

ogon biały gruby od 3-5 cm zwężający się ku dołowi

starsze owocniki mają pofałdowany brzeg kapelusza

do spożycia cały owocnik

owocowanie 120-140 g owocników z jednego kg świeżego substratu.



Zakładamy uprawę krok po kroku



Do domowej uprawy eryngii przeznaczone jest podłoże całkowicie zainkubowane i dojrzałe.

Poniższe fotografie przedstawiają kostki przeznaczone do uprawy amatorskiej.



1 KROK: Schłodzenie substratu

- schładzamy substrat do temp 10-12 C na 48 godzin , dopuszcalne temperatury schładzania do 0 C

2 KROK: INDUKCJA ZAWIĄZEK 11-13 DNI

Rozcinamy worek na wysokości górnego zgrzewu worka, na całej jego szerokości ,

W tym okresie kostka powinna znajdować się w temperaturze około 18-20 C i w bardzo wysokiej wilgotności około 98-100 % . W domowych warunkach, aby utrzymać taką wilgotność należy w worku sryskiwać powierzchnie substratu 2 - 3 razy dziennie. W tym czasie kostka wymaga również przez około 8-10 godzin światła około 250-500 luksów ( wystarczająca ilość światła w pomieszczeniach z oknem)

Po około 11-13 dniach na powierzchni substratu pojawią się zawiązki grzybów .


Początkowo mają kolor mleczno-kawowy , w trakcie wzrostu ciemnieją

3 KROK:
OWOCOWANIE

Dorastanie owocników może odbywać się w temperaturze 14-18 C i przy wysokiej wilgotności 85-90 % .odcinamy całą górną powierzchnie worka, pozostawiając tylko część worka który tworzy jakby doniczkę . Całość przykrywamy większą torbą foliową .Torbę foliową zdejmujemy 2-3 razy dziennie na 5-10 min i spryskujemy kostkę wodą oraz wewnętrzną powierzchnie torby.

Zwykle owocniki osiągają maksymalne rozmiary po około 5-8 dniach . Po tym okresie możemy przystąpić do zbioru grzybów.



KROK 4: ODPOCZYNEK I UZUPEŁNIANIE WODY 8-10 DNI

Po zebraniu owocników pierwszego rzutu ,powierzchnia podłoża pokryta jest warstewką starej zaschniętej grzybni . Należy ją zdrapać np. grubą igłą , gwoĽdziem , drutem, płytko w wielu miejscach i resztki usunąć przepłukując wodą .Grzybnia w ciągu kilku dni regeneruje się i możemy ją prowokować do wydania następnego rzutu . W tym celu musimy uzupełnić zapas wody w kostce ,można to zrobić wstrzykują powoli wodę większą strzykawką , będą wbijając lejek w górną powierzchnię kostki i uzupełniać wodę w lejku , która stopniowo jest pochłaniana przez kostkę .Po wystarczającym uzupełnieniu zapasów wody kostka powinna ważyć około 1,8 - 2 kg .Następnie wracamy do początku cyklu uprawy czyli do fazy wiązania owocników pamiętając aby nie dopuścić do zasychania powierzchni grzybni.

_________________
www.mycomed.eu www.shiitake.pl
Wszystkie zwierzęta są równe , ale niektóre są równiejsze . G.Orwell
  
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-24, 20:55   

Przenoszę tutaj wątek boczniaka ,pisałem wcześniej w " moje shi take"
Dzisiejsza fotka


Uprawa jest prowadzona w stosunkowo niskich temperaturach ,w dzień są zbliżone do optymalnych , w nocy od 5 do 10 stopni
 
 
 
Zibi 


Pomógł: 742 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 21397
Wysłany: 2007-04-24, 21:07   

Ten jeden to idzie chyba na jakichś prochach :lol: :lol: :lol:
_________________
www.grzybland.pl
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-24, 21:17   

Wyskoczył jak Filip z konopii , zabierze żarcie wszystkim malutkim :-(
i malutkie nie urosną :-(
 
 
 
Zibi 


Pomógł: 742 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 21397
Wysłany: 2007-04-24, 21:29   

Marjan, to wstrzyknij im dodatkową działkę anaboliku ;-) ;-) ;-)
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-24, 21:40   

A to jest niezła ,myśl , trzeba kostce dolać wody ,może jakąś strzykawką wstrzyknąć, bo ten sterydowiec wypije wszystko :mrgreen:
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-25, 20:04   



Ciekaw jestem , czy to jakiś mój błąd ,za mała wilgotność ? , czy coś innego. Malutkie grzyby pod zapalniczką zaczęły więdnąć, rozrasta się tylko rodzinka wokół tego wielkiego i małe kępki na bokach kostki , oprócz tego są jeszcze twarde nowe zawiązki. Ciekawe czy ruszą...
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-27, 20:55   



Prześliczny jest ten mutant ,żal mi go skosić tym bardziej ,że obok zaczął rosnąć jego brat ;-)
 
 
 
Dorota 


Pomogła: 420 razy
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 8420
Wysłany: 2007-04-27, 21:47   

Marjan, jak go nie skosisz teraz, to juz nie będzie taki smaczny, kiedy się zestarzeje. Tak to już jest z przerośniętymi ;-) grzybami.
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-27, 22:02   

Dorota, jutro wykonam egzekucję :cry: , jednak na oko on jest miętki , mimo że wielki... ;-)
 
 
 
Zibi 


Pomógł: 742 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 21397
Wysłany: 2007-04-28, 05:37   

Marjanku,zostaw coś rodzinie na czas Twojej nieobecności :-P :-P :-P
_________________
www.grzybland.pl
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-28, 14:57   

Zibi, Czy Ty chcesz ,żeby kostki szlag trafił???? ;-) ;-) ;-)
Dzisiaj skosiłem te popromienne! 2 sztuki ważyły 500gramm!
 
 
 
Zibi 


Pomógł: 742 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 21397
Wysłany: 2007-04-28, 15:10   

To Ty Marjanku jesteś jedynym zjadaczem tego dobra ;-) ;-) ;-)
_________________
www.grzybland.pl
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-28, 20:19   

Jutro z sąsiadem zrobimy sosik boczniakowo-shitakowy :-P
 
 
 
asza 


Pomogła: 732 razy
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 12557
Wysłany: 2007-04-28, 20:20   

Marjanku, tym razem nie zapomnij uwiecznić tego na fotkach zanim zjesz :-D
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-28, 21:09   

Asza! Sąsiad Robert właśnie te grzybki przerabia na zupkę, byłem pofocić , wstawię fotki pózniej lub jutro ;-)
Co ciekawe te boczniaki kolosy nie są ani twarde , ani gorzkie....a zapach ...eh ....
Mniam ,jutro będę to wcinał ;-)
 
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-29, 10:34   



To jest garnek zupki w trakcie obróbki wstępnej ;-)
Shi-take i eryngi oraz dużo warzyw, próba smakowa na 5 punkciorów!!!!
Po prostu palce lizać , nie tylko z górnych kończyn :mrgreen:
 
 
 
Zibi 


Pomógł: 742 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 21397
Wysłany: 2007-04-29, 14:21   

Oj Marjanku z takich rarytasów to powinieneś bardziej wyszukane potrawy wymyśleć,a nie prostą zupkę :-( :-(
_________________
www.grzybland.pl
 
 
 
Dorota 


Pomogła: 420 razy
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 8420
Wysłany: 2007-04-29, 14:45   

Marjan, wygląda smakowicie ta prosta zupka. :-)
 
 
marjan 
3/4Wodza I klasy

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 7300
Wysłany: 2007-04-29, 18:44   

Zibi napisał/a:
Oj Marjanku z takich rarytasów to powinieneś bardziej wyszukane potrawy wymyśleć,a nie prostą zupkę :-( :-(


Zibi nie jadłeś więc nie wiesz jak to smakowało ;-) Mniam,Mniam i jeszcze raz mniam !
;-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo