Portal Galeria zdjęć



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Maślak zwyczajny *
Autor Wiadomość
asza 


Pomogła: 732 razy
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 12561
Wysłany: 2008-02-27, 23:15   Maślak zwyczajny *

Suillus luteus (L.) Roussel 1796 – maślak zwyczajny

Klasa: podstawczaki - Basidiomycetes
Rząd: borowikowce - Boletales
Rodzina: maślakowate - Suillaceae
Rodzaj: maślak - Suillus Gray


Kapelusz średnicy 40 do 150 mm. Barwy jasnobrązowej, brązowej, ciemnobrązowej, czasem żółtobrązowy, ochrowy, rzadziej z odcieniem szarym lub oliwkowym, na starość zwykle jaśniejszy. W kształcie półkulisty, następnie wypukły, z wiekiem rozpostarty, grubomięsisty. Powierzchnia gładka i lepka, w czasie suszy wyschnięta, błyszcząca, drobno żyłkowana w kierunku promienistym. Skórka bardzo łatwo daje się oddzielić od miąższu. Brzeg ostry.

Rurki długości do 15 mm. W kolorze cytrynowe do złotożółtych, dojrzałe z odcieniem oliwkowym. Dające się łatwo oddzielić od miąższu. Przy trzonie przyrośnięte lub nieznacznie zbiegające.

Pory drobne, okrągłe, z wiekiem kanciaste. Barwy rurek.

Trzon długości 30 do 110 mm i grubości 10 do 25 mm. W kolorze jasnożółty, złotawy, u szczytu jasnocytrynowy, poniżej brudno-szaro-brązowawy. Powierzchnia nad pierścieniem usiana drobnymi żółtawymi ziarenkami, które z wiekiem brązowieją. W kształcie cylindryczny, ku podstawie nieco zgrubiały, pełny, z błoniastą osłoną - pierścieniem.

Pierścień jest pozostałością po błoniastej osłonie, która po rozerwaniu zwisa płatami od brzegów kapelusza lub tworzy pierścień na trzonie, zanikający na starość. Barwy jasnokremowej z fioletowym odcieniem, z wiekiem ciemny.

Miąższ miękki, soczysty, trochę wodnisty. W kolorze białawy, później kremowy, żółtawy, nad rurkami cytrynowo żółtawy, w trzonie lekko płowy, niezmienny. Smak łagodny, zapach słaby, nieznaczny.

Zarodniki elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie, bladożółte, do ochrowo-żółtawych, o wymiarach 7-11 x 2,5-4 µm. Wysyp świeży - barwy rdzawo-ochrowej, wyschnięty – ochrowo-żółtawy.

Występowanie: Na ziemi w lasach iglastych, zwykle sosnowych. Bardzo pospolity, z wyjątkiem wyższych położeń górskich. Od maja do listopada.

Wartość: Grzyb jadalny, bardzo smaczny.

Gatunki podobne: Maślak ziarnisty Suillus granulatus o jaśniejszym kapeluszu i bez pierścienia.

Inne nazwy: huba maślak, koźlak, maślak, maślarz, pępek, ślimak, grzyb maślak, borowik maślak, maślacz, maślach, maśloch, maślórka, sośniak, żółtak, sośniczek, maśluch, maślicha, sosnal, maśluk.

Synonimy:
Boletopsis lutea (L.) Henn. 1900
Boletus luteus L. 1753
Ixocomus luteus (L.) Quél. 1888

Uwagi: Grzyb mikoryzowy. U niektórych osób może wywołać objawy alergiczne. Przed przyrządzeniem należy usunąć śluz z kapelusza, najlepiej zdejmując skórkę.
Znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i przetwórstwa.

Maślak zwyczajny w atlasie Portalu Grzybland.

Literatura:
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” PWRiL, Warszawa 1983
A. Skirgiełło „Flora polska.Grzyby./podstawczaki, borowikowe/” PWN, Warszawa 1960
A. Dermek „Grzyby znane i mniej znane” PWRiL, Warszawa 1988
M.Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie.” DELTA, Warszawa
E. Gerhardt „Przewodnik Grzyby.” MULTICO Warszawa 2004
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik.” KDC, Warszawa 2006
A. Dermek, A. Pilat „Poznajemy grzyby” OSSOLINEUM, Wrocław 1990
W. Wojewoda "Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski.", IB im. W. Szafera PAN, Kraków 2003
  
 
 
 
janusz 
sznuper


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 4194
Wysłany: 2008-02-27, 23:23   

Inne nazwy regionalne to : Borowik maślak, maślacz, maślach, maśloch, maślórka, sośniak, żółtak, sośniczek, maśluch, maślicha, sosnal, maśluk.
_________________
sznuper
 
 
 
izeczka 
Pyza


Pomogła: 239 razy
Dołączyła: 12 Lip 2008
Posty: 3111
Wysłany: 2009-06-06, 17:16   

Zmiany w systematyce grzybów w/g Annual Checklist 2009

Suillus luteus (L.) Roussel 1796 – maślak zwyczajny

Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: borowikowce - Boletales
Rodzina: maślakowate - Suillaceae
Rodzaj: maślak - Suillus Gray


inne synonimy:
Boletus volvatus Batsch 1783
Cricunopus luteus (L.) P. Karst. 1881
Viscipellis luteus (L.) Quél. 1886
_________________
http://smacznapyza.blogspot.com/
skype: pyza_68
 
 
 
Rudek 
Grzyboznawca nr 1886


Pomógł: 591 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 11237
Wysłany: 2018-01-02, 17:46   

Grzyby rosły w terenie piaszczystym, w sąsiedztwie sosen. Czechy, Bzeniec 01.11.2017 r.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo