Portal Galeria zdjęć



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mleczaj rudy *
Autor Wiadomość
Mglejarka 
LEŚNOŚĆ wyżej


Pomogła: 194 razy
Dołączyła: 22 Sty 2007
Posty: 5740
Wysłany: 2011-02-24, 19:47   Mleczaj rudy *

Mleczaj rudy – Lactarius rufus (Scop.) Fr. 1838

Systematyka:

Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: gołąbkowce - Russulales
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
Rodzaj: mleczaj - Lactarius Pers.


Fot. Marek Kozłowski


Kapelusz: średnicy 30- 100 mm, jaśniej lub ciemniej równomiernie czerwonobrązowy, purpurowo- czerwono-brązowy z białawym „nalotem”. Kształt początkowo szerokostożkowaty z podwiniętym brzegiem, później płaskołukowaty, przeważnie pośrodku z ostrym uwydatnionym garbem, u dojrzałych okazów koło garbu wciśnięty do łagodnie lejkowatego. Powierzchnia gładka, sucha, bez połysku lub najwyżej z matowym połyskiem.

Blaszki: początkowo żółtawe, jasnokremowe, bladoczerwonawoochrowe, na starość ciemniejące, mięsnoochrowe, często z czerwonymi cętkami, biało opylone zarodnikami, szerokie do 5 mm, średnio gęste, mieszane,prosto przyrośnięte do krótko zbiegających.

Trzon: przeważnie bledszy niż kapelusz, cielisty do czerwonobrązowawego, walcowaty, cylindryczny, długości 30-120 mm i grubości 80-180 mm, początkowo gąbczasty, potem pusty, kruchy.

Miąższ: biały, później bladoczerwonawy, u podstawy trzonu rdzawy, zwarty. Zapach żywiczny, smak ostry, palący.

Zarodniki: drobno brodawkowato – siatkowate,7 - 10 x 5 - 7µm. Wysyp biały.

Występowanie: w lasach iglastych i mieszanych, zwłaszcza pod świerkami lub sosnami, masowo pojawia się na glebach kwaśnych od VI do X.

Wartość: niejadalny

Gatunki podobne: mleczaj kamforowy Lactarius camphoratus ma wodniste mleczko o łagodnym smaku, a jego miąższ pachnie jak cykoria lub maggi, mleczaj miły Lactarius quietus, mleczaj bukowy [ daw. mleczaj podrydzyk] Lactarius subdulcis.

Inne nazwy: ostry rydz, gorzki rydzek

Synonimy:

Uwagi: wg E. Gerhardta odpowiednio spreparowany nadaje się do jedzenia.

Opracowała: Marta Cioch

Literatura:
P. Skubla - Wielki atlas grzybów (2007)
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik" KDC Warszawa 2006
E. Gerhardt „Przewodnik. Grzyby” Mulico Warszawa 1997
M. Fluck „Atlas grzybów, oznaczanie, zbiór, użytkowanie”, Delta W-Z, Warszawa
_________________
KGP zakończona 08.09.10
Ja nie odpoczywam w górach, ja się tam męczę :lol:
GÓRY
KOCHAM POLSKĄ PRZYRODĘ
 
 
 
asza 


Pomogła: 732 razy
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 12558
Wysłany: 2011-02-25, 20:39   



Mleczko dosyć obfite, białe niezmienne, bardzo mocno piekące.
A. Skirgiełło „Flora Polski. Grzyby (Mycota).” tom XXV, PAN IB, Kraków 1998

Inne nazwy: podrydzyk ostry, mleczaj czerwonobrunatny.
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski.” IB PAN, Kraków 2003

Synonimy:
Agaricus rufus Scop. 1772,
Agaricus variabilis Batsch 1783,
Lactarius mollis D.A. Reid 1969,
Lactarius rufus var. exumbonatus Boud. 1905,
Lactifluus rufus (Scop.) Kuntze 1891
 
 
 
Rudek 
Grzyboznawca nr 1886


Pomógł: 493 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 9997
Wysłany: 2017-02-11, 07:52   

Grzyby rosły w lesie świerkowym. Słowacja, Vażec 30.07.2016 r.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo