To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Występowanie grzybów - Grzyby jadalne października

Rudek - 2017-10-10, 21:09

Yeti napisał/a:
Dzisiejsze grzybobranie
szalejesz ciekawe czy i w zimie będziesz zbierał ?
Zibi - 2017-10-11, 07:00

W jakich lasach Ty to zbierasz. :?: :?: :?:
ziutek - 2017-10-11, 10:27

W Busku ruszyły się opieńki miodowe i ciemne. Dziś miałem klienta, który nazbierał dwa kosze....koło poczty w Busku :)
seBapiwko - 2017-10-11, 12:21

grzyb napisał/a:
o złotoporym (...) ale ja uważam, że to jeden z najlepszych grzybów do robienia sosu-duszonych w śmietanie(...).

grzyb oby mi te złotopore były dobre w tym sosiku co piszesz, bo zwykle wpadało do koszyka kilka sztuk ale wobec ich obfitości nie powstrzymałem się wczoraj i naciachałem tego ponad 5kg w jakieś 40min :mrgreen:

Yeti - 2017-10-11, 12:26

Złotopore najlepsze są w marynacie (te młode) i suszone do pierogów (te większe). Sosy wolę wielogatunkowe z przewagą borowika. :-)

Rudek: Wcale nie szaleję. :-) Mam czas, chęci i las pod nosem więc grzech było by nie korzystać. :lol:
Zibi: Gdzie zbieram? W Paśmie Jeleniowskim Gór Świętokrzyskich, a dokładniej pomiędzy "Witosławska Górą a Truskolaską.

seBapiwko - 2017-10-11, 16:07

Dzięki Yeti
ziutek - 2017-10-11, 17:13

A u mnie w ogrodzie pierwsze oznaki zbliżającej się zimy.
Właśnie rośnie sobie obiad na niedzielę :)

Na tym samym kawałku martwego drewna z krzewu już drugą zimę (i wiosnę) się pojawiają :)
Co do złotoporych to ja zawsze je zbierałem i zbieram, tylko muszą być w dobrej kondycji, twarde i wtedy albo do sosu albo do suszenia. Do marynaty jako domieszka do brunatnych i prawdziwków też chętnie.

Zibi - 2017-10-11, 17:29

ziutek, ścinaj puki młode.
ziutek - 2017-10-11, 19:16

Te po prawej to już są konsumpcyjne, ale te z lewa to embriony:) Poza tym na zdjęciu nie wyszły, ale za tymi po prawej stronie jest koło 6 sztuk maluchów jeszcze ukrytych w trawie.
grzyb - 2017-10-11, 22:19

seBapiwko napisał/a:
...... wobec ich obfitości nie powstrzymałem się wczoraj i naciachałem tego ponad 5kg w jakieś 40min :mrgreen:

Jak wczoraj to lipa ;-) . Złotopore są znane z tego, że uciekają z koszyka. Od wczoraj to powinny już być zjedzone i nie powinieneś mieć wątpliwości czy Ci podchodzą. Chyba że blanszujesz grzyby przed duszeniem , ale to według mnie sporo smaku z nich wymywa. Tak czy owak, daj znać jak je oceniasz.

seBapiwko - 2017-10-11, 22:45

grzyb , złotopore już zasuszone i obgotowane i zawekowane w słoikach jako baza pod przyszłe wszelakie kuchenne fanaberie i na pomysły takowych uważnie nadstawiam ucha ;-)
Yeti - 2017-10-12, 19:12

Moje dzisiejsze trofea. :-D


Lubię grzybobrania "wielogatunkowe" :-) Zbiór posegregowany, przygotowany do obróbki.

seBapiwko - 2017-10-12, 21:22

Yeti, rydz wygląda na giganta-mutanta :-D
ziutek - 2017-10-13, 11:19

Ciąg dalszy rzadkich grzybów w Busku. Przed chwilą miałem klienta z dwoma borowikami o kolorze kapelusza ciemno-czarno-brązowo-kasztanowym z odcieniami nawet bardzo ciemnej zieleni. Trzon z brązową siateczką. Dokładnie obejrzałem oba owocniki, młodszy miał rurki kremowe, starszy oliwkowo-zielone. Zapach, smak prawdziwka. Wygląd jak żywcem wzięty ze zdjęć w Wikipedii. Jak nic borowik ciemnobrązowy boletus aureus. Były już borowik szatański, gładkotrzonowy(queleta), teraz kolej na ciemnobrązowego :)
Zibi - 2017-10-13, 15:05

ziutek, a z jakiego lasu, bo w Widuchowej było bardzo dużo ciemnobrązowych, ale to takie same palizoły jak usiatkowane.
ziutek - 2017-10-13, 15:37

Mówił z jakiego lasu, ale nie zapamiętałem, wydaje mi się, że nie z Widuchowskiego, bo bym skojarzył z poprzednimi szatańskimi. Podobno pierwszy raz w życiu takie znalazł. Bardzo ładny grzyb, na pierwszy rzut oka myślałem, że to usiatkowany, ale taki kolor kapelusza wyklucza go.
Na forum jestem od niedawna i do końca nie rozumiem tutejszej gwary, wytłumaczcie mi proszę czy co to są "palizoły" :mrgreen:

Toadpa - 2017-10-15, 12:01

dzisiejszy i pewnie ostatni wypad na grzybki, udało się namierzyć kilka gatunków.
Do następnego roku, Darz Grzyb :) pozdrawiam Was serdecznie :)

https://www.youtube.com/watch?v=GoLRymHYubA11

pzdr Kamil

ziutek - 2017-10-15, 16:29

W lesie coraz więcej późnojesiennych grzybów mimo, że jest cieplutko.
Udało mi się po raz pierwszy(wcześniej nie zwracałem na nie uwagi) znaleźć gąsówki fioletowawe i trochę gąsek niekształtnych. Trafiła się jedna pieprzna. Dałem do porównania obok siebie.


Zibi - 2017-10-15, 17:22

ziutek,
Cytat:
Trafiła się jedna pieprzna. Dałem do porównania obok siebie.

Tak to jest gąska rózgowata, niejadalna.

Zibi - 2017-10-15, 17:59



Dziś, oprócz podgrzybków trafiały się jeszcze koźlarze czerwone.




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group