To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Grzyby gatunkami - Mleczaj dołkowany *

asza - 2008-03-26, 20:54
Temat postu: Mleczaj dołkowany *
Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838 – mleczaj dołkowany

systematyka:

Klasa:
podstawczaki - Basidiomycetes
Rząd: gołąbkowce - Russulales
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
Rodzaj: mleczaj - Lactarius Pers



Kapelusz średnicy 70 do 200 (230) mm. W kolorze słomkowy, słomkowożółty, cytrynowożółty, lub szarawożółty, miejscami z żółtobrązowymi plamami, bywa z z brązowym lub oliwkowym odcieniem, z niewyraźnymi pręgami ciemniejszej barwy. W kształcie początkowo wypukły, później rozpostarty, płaski, do szerokowklęsłego, mocny. Powierzchnia sucha gładka, pokryta drobnymi przylegającymi włóknistymi kosmkami, w stanie wilgotnym śluzowato lepka. Brzeg długo podwinięty, filcowato – kosmaty.

Blaszki białawe do kremowych z cielistym odcieniem, w miejscach uciśnięcia przebarwiają się brudnorudawo. Mieszane, stosunkowo gęste, szerokie, giętkie, czasem przy trzonie rozwidlone, przyrośnięto zbiegające, często z małym ząbkiem.

Trzon w odcieniu kapelusza lecz nieco jaśniejszy, u podstawy białobrązowawy. Długości 30 do 65 mm i grubości 15 do 35 mm. W kształcie cylindryczny, ku podstawie może być nieco zwężony. Powierzchnia matowa, jak gdyby omszona, za młodu często pokryta wodnistymi kroplami płynu, z nieregularnymi wydłużonymi jamkami barwy ciemnożółtej, nawet jasnordzawej. Za młodu pełny, wcześnie staje się pusty.

Miąższ bladożółtawy, po uszkodzeniu pokrywa się obficie wydzielanym mleczkiem. Mleczko białe, na powietrzu przybierające bardzo szybko barwę siarkowożółtą, w smaku paląco ostre. Miąższ jędrny, zwarty, dosyć twardy. Zapach słaby owocowy, smak ostry.

Zarodniki owalne, brodawkowane, siateczkowate, o wymiarach 7,5-10 x 6,5-7,5 µm. Wysyp koloru jasnokremowego z cielistym odcieniem.

Występowanie: W lasach iglastych, zwłaszcza w górach pod świerkami i jodłami. Owocniki od lipca do października.

Wartość: Grzyb niejadalny.

Gatunki podobne to: Mleczaj żółtofioletowy Lactarius representaneus, o białym mleczku, przebarwiającym się na fioletowo.
Mleczaj okazały Lactarius resimus, bez plam i wklęśnięć na powierzchni trzonu.

Inne nazwy: bedłka rydzawa

Synonimy:
Agaricus intermedius Fr. 1815
Agaricus scrobiculatus Scop. 1772
Lactifluus scrobiculatus (Scop.) Kuntze 1891

Uwagi: Grzyb mikoryzowy, towarzyszy jodle i świerkowi.
We wschodniej Europie, podobnie jak inne mleczaje o ostrym mleczku jest kiszony i wykorzystywany w przemyśle przetwórczym.
Mleczaj dołkowany Lactarius scrobiculatus w atlasie Portalu Grzybland.

Literatura:
A. Skirgiełło „Flora Polski. Grzyby (Mycota).” tom XXV, PAN IB, Kraków 1998
B. Gumińska, W. Wojewoda “Grzyby i ich oznaczanie.”, PWRiL, Warszawa 1983
E. Garnweidner “Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby.”, MUZA SA, Warszawa 2003
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik”, KDC, Warszawa 2006
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie.”, Delta, Warszawa
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski.”, IB PAN, Kraków 2003

izeczka - 2009-06-06, 17:40

Zmiany w systematyce grzybów w/g Annual Checklist 2009

Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838 – mleczaj dołkowany

Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: gołąbkowce - Russulales
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
Rodzaj: mleczaj - Lactarius Pers.

Rudek - 2017-02-13, 20:40

Grzyby rosły w sąsiedztwie świerków z którymi gatunek ten wchodzi w mikoryze.
Słowacja, Sihelne 15.07.2016 r.




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group